Menu

Focaccia

Under en bakdag i Lundabygdens celiakiförenings regi bakade vi glutenfrtt under lednng av Sempers egna bagare Josef Gebele.

Då bakade vid bland annat glutenfri Focaccia med oliver, rosmarin och flingsalt. Det blev såååååå gott! Väldigt luftigt. Jag har gjort det hemma vid flertalet tillfällen och det har blivit lika bra då. Nu senast på min dotters 1-årskalas och brödet var så uppskattat bland gästerna.

Jag använder semper mix när jag bakar brödet men det går bra med andra sorter också men inte säkert att brödet reser sig lika mycket då.

Focaccia

Ingredienser:

  • 1 liten burk oliver som du tycker om (gröna eller svarta, med eller utan paprika) Till exempel en burk på 140 g
  • 4 dl vätska
  • 1 paket semper mix (500g)
  • 1/2 dl matolja
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • flingsalt
  • rosmarin
  1. Mät spadet från olivburken och tillsätt resterande vatten så vätskan blir totalt 4 dl. (Fingervarmt vatten men absolut inte varmare)
  2. Tillsätt sönderklippta oliver (valfri mängd)
  3. Rör ut jästen i vätskan med oliverna
  4. Tillsätt olja, salt och mjölmix
  5. Rör runt med slev tills det blir en jämn smet.
  6. Bred ut degen på bakplåtspapper i en långpanna. Ska ej gå ända ut i kanterna om du vill ha den hög, lämna därför ca 5 cm av plåten på varje sida smeten.
  7. Strö rikligt med flingsalt och rosmarin på ytan
  8. Stick ner 3 fingrar (sköljda i vatten) och gör lite hål i degen
  9. Låt jäsa i ca 30 min (behöver inte vara under bakduk)
  10. Grädda i 225 grader i ca 10-15 min beroende på ugn

Du kanske också är intresserad av?

Tags: ,

1 thought on “Focaccia”

  1. Anna says:

    Bakade detta ikväll och det blev supergott och jag är helnöjd, men nu sitter jag här törstig av allt flingsalt=)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *