Mazarincupcakes

Halloween cupcakes
Som Halloweencupcakes med creme cheese frosting. Dekorerade med chokladhjärta och svart ministrössel

Jag köpte Leila Lindholms bok Hello cupcake! för något halvår sedan för jag tyckte den verkade så inspirerande. Recepten är inte glutenfria men tänkte att det skulle bli en spännande utmaning att byta ut mot glutenfritt mjöl. Det första receptet jag gav mig på var Mazarincupcakes för mjölmängden i dessa är endast 1 dl. Jag följde receptet till punkt och pricka och ersatte vetemjölet med glutenfri mix (Semper mix) och de blev så fruktansvärt goda!! De smakar verkligen mazarin och det är något jag har saknat sen jag blev glutenintolerant.

Jag har nu bakat dessa säkert ett 10-tal gånger och bjudit vänner och arbetskollegor på dem och alla säger samma sak: Att de är supergoda!!!
Ett stort plus för att det verkligen inte går att misslyckas med dem.

Här kommer receptet och det är Leila Lindholms grundrecept från boken Hello cupcake! Vetemjölet är utbytt till glutenfri mix.

Receptet räcker till 16 cupcakes eller ca 48 mini cupcakes(tror jag. Räknade dem inte).
Jag bakade mina i varmluftsugn.

  • 250 g mjukt smör
  • 500 g mandelmassa
  • 5 ekologiska ägg
  • 1 dl glutenfri mix
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  4. Vänd sist i mjölet för hand.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter om du gör normalstora. Gör du mini cupcakes grädda dem i ca 8-10min.
  7. Låt dem svalna helt.

Förslag 1 på frosting – Cream cheese frosting med citron

  • 60g rumsvarmt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk färskpressad saft från citron
  • 100 g philadelphiaost
  • Rivet skal från en ca 1/2 citron (tillsätt och smaka av efter eget tycke. Utan citronskal är också gott)
  • Pastafärg eller karamellfärg
  1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
  2. Vispa i philadelphiaosten och citronskalet.
  3. Färga din cream cheese frosting i olika färger med pastafärg eller karamellfärg eller behåll den som den är.
  4. Spritsa frostingen på dina cupcakes och dekorera med strössel eller blommor. Jag brukar beställa ministrösselkulor från Borgeby Kryddgård.

Förslag 2 på frosting – Grädde och jordgubbar (eller andra färska bär)

  1. Vispa grädden fluffigt och skiva jordgubbarna.
  2. Spritsa grädden på dina cupcakes och lägg bären i grädden.

Mazarincupcake Halväten Mazarincupcake
Mazarincupcake med grädde, blåbär och blomma gjord i marshmallow fondant

Mazarincupcake med creme cheese frosting
Mazarincupcake med creme cheese frosting dekorerade med hallon och blåbär och ministrössel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *