Menu

Toscabitar

Toscabitar

Till dotterns dop 2011 gjorde jag glutenfria toscabitar. Mums så gott! Det farliga är att de är riktigt mumsiga även frysta.

  • 150 gram smör
  • 2 ägg
  • 1¼ dl socker
  • 2 dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl grädde
  • rivet skal från en apelsin

Glasyr:

  • 75 gram smör
  • ¾ dl socker
  • 1½ msk glutenfri mjölmix
  • 1 ½ msk mjölk
  • 50 gram mandelspån
  • till dekoration: 100 gram mörkchoklad, smält
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Rör ner mjölblandningen och smöret i äggvispet.
  6. Blanda i det rivna apelsinskalet.
  7. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x30cm stor.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  9. Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt på svag värme under omrörning utan att det kokar.
  10. Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt glasyren över den och grädda  ytterligare ca 15 minuter.
  11. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar.
  12. Skär kakan i rutor och dela sedan varje ruta diagonalt.
  13. Doppa kanterna på varje bit i den smälta mörka chokladen och lägg och  stelna på bakplåtspapper.
  14. Kakorna går bra att frysa och är också goda utan chokladdoppning.

Du kanske också är intresserad av?

Tags: , ,

3 thoughts on “Toscabitar”

  1. Lena says:

    När ska grädden ned i smeten? Samtidigt som smöret?

  2. Lena says:

    Vad kan man ha istället för Mandelspån om någon är allergisk mot mandel och kokos, nötter? Några idéer?

    1. Susanne says:

      Solrosfrön fungerar bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *