Tårtbotten med ljust muskovadosocker

Saftig och fuktig tårtbotten som håller sig i flera dagar. Kan användas till 16-18 muffins istället för tårtbotten. Kan gärna göras 2 dagar innan servering. Receptet kommer från tidningen Hembakat 3/2013

Mycket god med kombinationen hallonmarängsmörkräm och vit chokladmousse. Passar även bra med hemmagjord lemoncurd, skivade jordgubbar och kesellagräddröra.

Ugn: 175 grader för tårtbotten, 200 grader för muffins

Tid: 30-35 min för tårtbotten, 10-15 min för muffins

Ingredienser

  • 175g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl kakao
  • 3 1/2 dl glutenfri mjölmix(Semper Mix brukar jag använda)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  1.  Sätt ugnen på 175 grader för tårtbotten och 200 grader för muffins.
  2. Vispa smör, socker, muscovadosocker och vaniljpulver fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa en liten stund till.
  3. Tillsätt gräddfil och kakao och blanda med en slev.
  4. Rör ner mjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda allt till en jämn smet.
  5. För tårtbotten: Fördela smeten i en smord och mjölad form på ca 23 cm i diameter, alternativt i 2 formar 15-18  cm i diameter. Grädda bottnarna längst ner i ugnen 30-35 min.
    För muffins: Fördela smeten i 16-18 muffinsformar. Grädda dem mitt i ugnen i 10-15 min.


Här med riktigt mycket hallonmarängsmörkräm i ett lager och nutella och vita chokladknappar uppepå.  

Här med hemmagjord lemon curd i ett lager tillsammans med kesellagräddröra. Dekorerad med björnbär och blåbär.  

Här med hallonmarängsmörkräm och vit chokladmousse och chokladkant. Bred hallonmarängsmörkräm ovanpå varje del. Lägg ett lager vit chokladmousse ovanpå hallonmarängsmörkrämen. Upprepa för varje lager. 

 

2 Responses to Tårtbotten med ljust muskovadosocker

  1. Tonen says:

    Hej! Jag undrar om man kan förbereda både hallonmarängsmörkrämen och vit chokladmousse dagen innan? Skulle du i så fall bre på lagren på bottnarna även dagen innan servering eller låta dem stå i separata behållare tills det är dags att göra i ordning och servera tårtan?

    ser mycket spännande ut dessa recept 🙂

    • Susanne says:

      Hej Tone!
      Jag fyller oftast tårtan 1-2 dagar innan servering. Har även hänt att jag gjort fyllningar dagen innan jag fyller tårtan och låter dem då stå kallt tills tårtan ska fyllas.

      Tillägg 2014-04-17: Vissa tårtfyllningar, till exmpel marängsmörkräm blir lättast att bre på tårtan om de har rumstemperatur.

      Lycka till!
      /Susanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *