Chokladkola

Chokladkola

En len och mjuk chokladkola som smälter i munnen. Tog sig in på top 5 listan över familjens julgodis förra året. Temperaturen styr hur mjuk/seg/hård kolan blir. Jag tycker att 123-124 grader är lagom. Vill gärna att den smälter i munnen. Mmm…

Ingredienser för ca 75 st kolor

  • 100g smör
  • 3 msk kakao
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde (alternativ: någon mat och visp 26 %)
  • 2 msk glukos (finns att köpa på apotek)
  1. Smält smöret i en stor kastrull och rör ner övriga ingredienser.
  2. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 124 grader eller tills den klarar kulprovet. Rör om då och då under kokningen. Tiden smeten behöver koka beror på hur stor kastrull du har. Mellan 5-60 minuter alltså.
  3. Häll upp smeten på ett smort bakplåtspapper. Skrapa inte ur kolan från botten av kastrullen som lätt sockrar sig. Tillsatsen av glykos minskar risken för att kolan ska sockra sig.
  4. Låt kolan svalna.
  5. Skär eller klipp kolan i bitar. Linda eventuellt in bakplåtspapper.

Varför inte ge bort i present till någon? Det hjärtformade fatet hittade jag på plantagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *