Saffranskladdkaka med mandelmassa

Min svärmor bjöd på denna kakan i juldagarna. Vi åt den utan något till men kan tänka mig att det passar gott med vispad grädde till. Sååå fantastiskt god!

Det är också gott att tillsätta lite grovt hackade mandlar i smeten för att förstärka mandelmassan.

Ingredienser för ca 8 bitar

  • 3 dl socker
  • 2,5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 st ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 150 g smör eller bak- och matmargarin
  • 1 g (2 paket) saffran
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda socker mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen.
  3. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
  4. Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt till smeten. (Se till att skrapa ur kastrullen med slickepott så att saffran kommer med).
  5. Smörj en form med avtagbar kant och mjöla. Gräddar du med över och undervärme ska kakan gräddas mitt i ugnen i 18-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. I varmluftsugn spelar det ingen roll var i ugnen du gräddar.
  6. Servera kakan ljummen eller kall med vispgrädde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *