Chokladtårtbotten – Roy Fares

Recept på tårtbottnar och andra mjuka kakor med vetemjöl går oftast byta ut rakt av mot glutenfri mjölmix istället. Chokladtårtbottnen enligt Roy Fares recept är en mycket god sådan. I originalreceptet ska smeten fördelas i 3 springformar på 22 cm vardera. Så många formar har inte jag så jag fördelade smeten i 2 st 20 cm formar och en mindre på ca 15 cm. Slutresultat blev bra! Jag kunde dela mina 20cm-bottnar i 2 delar så det blev en tårta med 3-lager fyllning!

Receptet går även bra att halvera och då använda 2 formar istället.

Jag har bakat tårtbottnen på mjölk, laktosfri mjölk och risdryck och resultatet har blivit lika gott varje gång. Passar jättegott med mjölkchokladmarängsmörkräm och marshmallowfyllning som fyllning och utanpå. Se monteringsbeskrivning här. Har även haft hallonmarängsmörkräm som fyllning.

Ingredienser

  • 450 g strösocker (ca 5 dl)
  • 330 g mjölmix (ca 5,5 dl)
  • 120 g kakao (ca 3 dl)
  • 10 g bikarbonat (2 tsk)
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 12 g vaniljsocker (1,5 msk)
  • 10 g salt (1,5 tsk)
  • 165 g ägg, rumsvarma (3 st)
  • 350 g rumsvarm mjölk (3,5 dl) (alternativt laktosfri mjölk, vatten, mjölkfri dryck, ris/havre/soja-dryck)
  • 180 g vegetabilisk olja (2 dl)
  • 300 g kokande vatten (3 dl)
  1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  2. Smöra och mjöla kanterna på 3 springformar, 22 cm i diameter. (Eller valfria andra formar)
  3. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Smöra och mjöla formen.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.
  6. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ner vattnet.
  7. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 40-50 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade.
  8. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *