Vaniljmuffins

Muffins är oftast godast samma dag de görs. Om de sparas någon dag värm upp dem i ugn 5-10 minuter i 150 grader eller i mikro på hög effekt i 20-30 sekunder. Muffins går superbra att frysa. Tina dem i rumstemperatur i 2-3 timmar.

De här muffinsen är fantastiskt goda! Gör sig bra till vilken frosting som helst.

Ingredienser (räcker till ca 12 st normalstora eller ca 50 minimuffins)

  • 100g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mjölmix
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk, vatten, mjölkfri dryck, ris/havre/soja-dryck)
  • Valfritt: Rivet skal från 1 citron och/eller hackad choklad

 Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn)
  2. Rör smör och socker så det är smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Valfritt: Tillsätt rivet citronskal.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Sikna ner mjölblandningen och tillsätt mjölken. Rör så att allt blandas. Valfritt: tillsätt hackad choklad
  4. Fördela smeten i 12 formar. Fyll formarna till hälften eller lite mer. Ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar så håller de formen bättre.
  5. Grädda i ugn i 15-20 minuter. Känn efter med en provsticka. För minimuffins grädda dem i ca 7-10 min.
  6. Låt muffinsen svalna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *