Till valborg gjorde jag en kolacheesecake som blev mycket uppskattad! Så god så att jag även gjorde den till jobbet som en “gå-på-mammaledighets-fika”. Den räcker till ca 12-16 personer. Går bra att dela på hälften och göra i en mindre form eller dela upp smeten i 2 mindre formar.
Det är en glutenfri cheesecake där man kan variera bottnen efter tycke och smak. Glutenfria havredigestive eller kolakakor föreslagsvis. Receptet kommer ursprungligen från tidningen Bakat & Gott 3/2015.
Till glasyren använde jag 100g ljus Odense choklad och 50 g mörk 70% Fazer choklad. Båda hittar du i bakhyllan i mataffären. Ta den sortens choklad som du gillar och som passar din(a) allergi(er).
Botten
100 g smör eller margarin
200 g digestivekex (valfria kex/kakor)
2 msk strösocker
Fyllning
2 gelatinblad
1 dl mjölk
400 g färskost (exempelvis Philadelphiaost)
4 ägg
1 burk karamelliserad mjölk (ca 397g)
Glasyr
100 g ljus choklad
50 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
2 tsk ljus sirap
Garnera
med bär
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Jag använde över och undervärme.
Botten: Smält smöret. Smula kexen, gärna i matberedare. Tillsätt socker och smält smör och blanda samman.
Klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på en form, med löstagbar botten, som är 24 cm i diameter. Häll i smulorna och tryck ut till en jämn botten. Grädda i ca 10 minuter.
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm hälften av mjölken i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma mjölken. Häll i resten av mjölken. Vispa samman färskost och ägg. Tillsätt mjölk- och gelatinblandningen samt den karamelliserade mjölken till ägg- och ostblandningen. Blanda till en slät smet och häll i formen. Grädda i ca 45 minuter. Lägg över ugnsfolie om den börjar bli mörk innan den gräddats klart. Låt kallna.
Glasyr: Smält samman all choklad, smör och sirap över hett vattenbad (eller med en chokladsmältningsmaskin) och häll glasyren över cheesecaken.
Låt stelna och garnera med bär.
Låt den gärna stå framme en timme innan servering.