MMF – Marshmallow fondant

MMF(Marshmallow fondant) är ett alternativ till marsipan och sockerpasta för att täcka tårtor med och skapa dekorationer i. Min syster är nötallergiker och kan inte äta marsipan och det var det som fick mig att börja göra egen MMF så att hon också skulle kunna äta. Det består precis som det låter av marshmallows som man smälter och blandar med florsocker. Man får då en deg(pasta) som man kan kavla ut och göra dekorationer av.

Räcker till en rund tårta med diameter 24-26 cm  + dekorationer:

300 g marshmallows (Haribos är torra och fina)
750g florsocker (ca 1,5 paket)
½ dl vatten
3 msk olja, matolja (Använda inte olivolja för då blir det ingen god smak på fondanten)
Eventuellt pastafärg

Börja med att sikta florsockret i en bunke för att slippa få klumpar i fondanten.

Olja in en stor plastskål som tål mikro och en träsked
Lägg marshmallows i plastskålen. Häll på ½ dl vatten.
Kör 30 sekunder i taget i mikron och rör om mellan turerna. Fortsätt tills det inte är några klumpar kvar och det känns som en kletig smet.  Ska du färga hela fondanten görs det lämpligtvis nu med pastafärg innan det blandas med florsocker.

Häll hälften av florsockret i bottnen på köksmaskinen. Gör en fördjupning i florsockret och häll i smeten. Kör köksmaskinen med degkrok (eller för hand genom att vända i florsocker i smeten med till exempel en stekspade). Fyll på med florsocker. Det är inte säkert att du behöver använda allt florsockret du siktade upp innan.

När den är lite mer som en smet (den ska fortfarande vara lite kletig, ungefär som tuggummi) tar du upp den och bearbetar fondanten lite till med händerna. Ta sedan plastfolie om fondanten och lägg den i en plastpåse och sedan i en tätslutande burk i rumstemperatur. Fondanten behöver sen ligga till sig för att du ska kunna arbeta med den. Gärna över natten.

När fondanten har fått ligga till sig och det är dags att använda den kan den vara lite hård. Värm den då några sekunder i mikron och knåda den sedan. Skulle det inte hjälpa kan du ha i lite olja för att mjuka upp den. Skulle den vara alldeles för lös så arbetar du in mer florsocker. Använd gärna plasthandskar. Arbeta massan smidig (runt 10 minuter kanske). När du tycker att den är smidig och lagom mättad av florsocker kan du börja kavla ut. Använd majsstärkelse i en skumtvättlapp och kläm fast en klämma för att hålla ihop den. Använd sedan den till att dutta på bakduken (lämpligtvis en i silikon) och på kaveln. När du kavlar ut så lyft ofta fondanten och dutta majsstärkelse för att hindra den från att fastna i underlaget. När den är utkavlad och klar vänd den över tårtan. Eller gör dekorationer till din tårta eller cup cakes.

Vill du färga den gör du det bäst med något som kallas pastafärger och kan inhandlas på till exempel kakburken.se. Jag använder färger från Wilton och Sugarflair Colours.

Liten lathund 

200g marsmallows, ca 500g florsocker (1 paket) -> ca 700g färdig MMF (räcker till en normalstor tårta)

300g marsmallows, ca 750g florsocker (1,5 paket) -> ca 1050g färdig MMF

400g marsmallows, ca 1000g florsocker (2 paket) -> ca 1400g färdig MMF (räcker till två normalstora eller en stor tårta)

Du kanske också är intresserad av?

16 Comments

 1. Hej. Hur mycket blir det på detta recept?
  Är detta nått man kan täcka en tårta med eller är det svårt?
  Har du några tips på vad man ska under marsmellow fondaten om jag ska täcka tårtan med den, så den inte smälter eller spricker.

  • Hej Sanna! Receptet ovan räcker till att täcka en rund tårta med diameter 24-26 cm + dekorationer. Under mmf:en kan du ha marängsmörkräm eller smörkräm eller en chokladganache.

 2. Hej,
  Så glad jag blev när jag fick se Flygeltårtan. Helt underbar! För dig är inget omöjligt att baka.
  Varma hälsningar Eva

 3. Sorry blev lite fel när jag skulle kommentera här. Det jag ville säga va
  Jag har provat ett liknande recept på MMF men det var mycket mindre florsocker i till 300 gram mashmallows den går knappt att kavla ut och jag har fått hårda klumpar i degen så nu hittade jag hit och tänkte prova detta ikväll, i går var första gången jag gjorde MMF och är nybörjare på att baka tårtor men vill verkligen lära mig dekorera tårtor med fondant så jag hoppas på ditt recept  har du några tips på hur man får den att bli så stor som möjligt utan att den spricker eller att det blir hål i den när man skall kavla ut den och lägga den på tårtan? Jag har gjort en liten men hög tårta som jag vill täcka. Tack för en super bra blogg 

  • Hej Madelene. Hoppas du lyckas bättre denna gången. Jag har fått testa mig fram och misslyckades även jag i början. Sikta florsockret för att slippa klumpar är första tipset. Stirra inte dig blind på mängden florsocker utan tillsätt florsocker tills du är nöjd med konsistensen. Man ska tänka på att den hårdnar här den vilar så ha inte i för mycket. När du är klar med mmf:en smörj in den med till exempel rapsolja och plasta ordentligt och sedan lägg dem o en plastburk med tätslutet lock. Mmf:en kommer då dra åt sig delar av oljan och blir så inte torr lika lätt. Låt den sedan stå i rumstemperatur över natten. När i ska använda den kan den vara lite hård beroende på hur mycket florsocker du blandat i. För att kunna arbeta med mmf:en utan att den spricker är det viktigt att bearbeta så att den blir smidig. Jag brukar börja med att värma va 5 sekunder i micron. Sen knådar jag och bearbetar “degen” tills den blir mjuk och smidig. Kan ta 10 min om det är en större deg. Testa att dra ut degen, spricker den då är den inte redo utan behöver knådas ytterligare. Hoppas att du blir nöjd med din mmf. Hälsningar Susanne

 4. Hej !
  Tack för din bra recept , jag har en fråga , vad menar du ( färdig MMF ) och från var kan jag få och köpa den ? jag har stor intresset att prova den har recepten .
  Tack och väntar på svaret .
  MVH
  Sama

  • Hej Sama,
   Tror att du syftar på där jag skriver att 200g marshmallows och ca 500g florsocker blir ca 700g MMF(Marshmallowsfondant) när du är klar.
   Det är inget du köper utan du gör det själv. Det enda du behöver är marshmallows och florsocker.

   Mvh Susanne

 5. Hej! Jag har en fråga och undrar om man kan/ska värma marshmallowsen i vattenbad om man inte nu skulle ha tillgång till mikron. Mvh Marvel

  • Hej Marvel! Det går mycket bra att smälta marshmallows i vattenbad istället.
   /Susanne

 6. tack för en härlig kväll med all det goda, rena himmelriket,
  och allt du bjöd på var så gott kommer att använd din bra recept varje gång , nu blir det kul att baka igen

  • Vad kul att höra Christina! Det var en riktigt trevlig kväll! Lycka till med bakningen! Mvh, Susanne

 7. Tack för en superkul och inspirerande kväll med celiakiförbundet. Har några frågor: Den andra tårtan du gjorde, där det stod GLAD PÅSK, var det också MMF överdrag på den? Har du fler tips på tårtfyllningar med frukt och bär, förutom den med blåbär som vi fick i häftet? Brukar du ha två lager med frukt/bär eller bara ett och vad har du i så fall i det andra lagret? Är nybörjare som gärna vill prova och behöver alla tips jag kan få. Häftet som vi fick är jättebra med många tips och detaljerade beskrivningar. Mvh Catherine

  • Hej Catherine!
   Vad kul att höra! Jag tyckte också det var en superkul kväll!
   Den gula tårtan var också täckt med mmf(marshmallows fondant). Jag brukar ofta ha bärfyllning i ett av lagren och sen någon mer neutral i den andra som till exempel hemmagjord vaniljkräm eller vitchokladmousse. Jag har recept på en god hallonmousse jag kan maila över till dig om du är intresserad. Jag har en del recept på lager så säg till om det är något särskilt du skulle vilja ha. Lycka till med bakandet!
   Mvh Susanne

 8. TACK för en fantastisk kväll!Tankade så mycket inspiration och energi!

  Hälsningar / Paula

  • Tack själv! Det var superkul! Alltid roligt när man kan inspirera andra.
   Hör av dig om du behöver tips, recept eller annat!
   Mvh Susanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *