Toscabitar
Till dotterns dop 2011 gjorde jag glutenfria toscabitar. Mums så gott! Det farliga är att de är riktigt mumsiga även frysta.
- 150 gram smör
- 2 ägg
- 1¼ dl socker
- 2 dl glutenfri mjölmix
- ½ tsk bakpulver
- ½ dl grädde
- rivet skal från en apelsin
Glasyr:
- 75 gram smör
- ¾ dl socker
- 1½ msk glutenfri mjölmix
- 1 ½ msk mjölk
- 50 gram mandelspån
- till dekoration: 100 gram mörkchoklad, smält
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält smöret i en kastrull
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Rör ner mjölblandningen och smöret i äggvispet.
- Blanda i det rivna apelsinskalet.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 20x30cm stor.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
- Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt på svag värme under omrörning utan att det kokar.
- Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt glasyren över den och grädda ytterligare ca 15 minuter.
- Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar.
- Skär kakan i rutor och dela sedan varje ruta diagonalt.
- Doppa kanterna på varje bit i den smälta mörka chokladen och lägg och stelna på bakplåtspapper.
- Kakorna går bra att frysa och är också goda utan chokladdoppning.
När ska grädden ned i smeten? Samtidigt som smöret?
Vad kan man ha istället för Mandelspån om någon är allergisk mot mandel och kokos, nötter? Några idéer?
Solrosfrön fungerar bra.