Saftig och god glutenfri banankaka som jag gör då jag har bananer som blivit bruna.
Ingredienser
- 2 mogna bananer
- 0,75-1,5 dl socker (god även med mindre mängd socker)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 4 msk mjölk
- 100g smält smör
- 2,5 dl glutenfritt mjöl (har testat med både Finax och Semper)
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mosa bananerna
- Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en separat skål.
- Rör i ingredienserna i ovan nämnd ordning med mjölblandningen sist.
- Häll i smeten i en avlång smord och bröad form.
- In i ugnen i ca 40 minuter
- Låt kakan svalna en stund i formen innan du tar ut den.
- Avnjut som den är eller som dessert med en klick vaniljvisp. Håller sig saftig 2-3 dagar.
Så god kaka och så lätt recept!
Hade inget ströbröd hemma så rostade lite kokos i ugnen och använde det istället. Rekommenderar det starkt om man gillar banan och kokos! Kan inte tacka dig nog för ett så bra recept! Denna kommer bli sparad ☺️
Hej undrar bara om du ställer sockerkakan mot i ugnen eller längre ner som man brukar göra? Jag är nämligen inte vän med att använda varmluft i ugnen.
Mvh//Rosa
Så himla god kaka! Jag glömde mjölken, men det gick bra ändå. Tack för ett toppenrecept.
[…] Källa: Susanne utan gluten […]
Ska det vara varmluftsugn eller vanlig? Brände nämligen vår kaka i varmluftsugnen… 😛
Hej Jenny, vad trist att den blev bränd. Jag brukar ha min på 175 grader varmluft. Kan du ha använt en större form som gjorde att kakan inte blev lika hög och därför blev klar på kortare tid? Hoppas det inte avskräcker dig från att testa den igen. Det är en saftigt och mycket god kaka.
Mycket god kaka tack för en bra recept
Går den här kakan att frysa!
Hej Christina. Förlåt för sent svar. Banankakan går jättebra att frysa. Gör det ofta.
Ska det stå 1 tsk bakpulver och sen 1/2 tsk bikarbonat?
Hej Valeria. Det stämmer att det ska vara de mängderna. Blandas tillsammans med mjölet. Med vänlig hälsning, Susanne
Saftig och toppengod. Vi hade slut bikarbonat hemma. Läste att 1/2 tsk bikarbonat kan ersättas av 1 tsk bakpulver samt en “sur” ingrediens. Vi ersatte 3 av 4 msk mjölk med yoghurt. 1 dl socker blev bra. Kakan blev gräddad i en rund form och borde kunna vara tårtbotten ev med Philadelphia topping. Tack för receptet.
Vad kul att höra Katarina! Den kakan gör en aldrig besviken.
Så himla god! Superfin konsistens trots att den är glutenfri! Nästa gång tar jag nog Dick den mindre mängden socker!