Ljuvligt len dessert som får det att pirra till i munnen. Enkel att göra till många gäster på till exempel en buffé.
Ingredienser (10-15 personer)
- 350g frysta hallon
- 3 äggvitor och 3 äggulor
- 1 1/2 dl vit sirap
- 4 gelatinblad
- 1 1/4 dl vispgrädde
- 3 msk socker
- 2 msk + 1 1/2 dl torrt mousserande vin ( till exempel prosecco)
- Ca 200g färska bär till garnering
1-3 dagar innan festen
- Tina och mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera hallonpurén genom en finmaskig sil, det ska bli ca 2 dl. Ställ i kylen.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke. Tillsätt sirapen och fortsätt vispa ca 1 minut.
- Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Vispa grädden fluffig.
- Blanda äggulor, socker och 2 msk mousserande vin i en liten kastrull på svag värme och vispa oavbrutet tills blandningen blir tjock och krämig. Ta kastrullen från värmen.
- Ta upp gelatinbladen och skaka av dem. Rör ner den i krämen. Rör i resten av det mousserande vinet, lite i taget.
- Vänd ner krämen i äggvitevispet.
- Blanda i hallonpuren och därefter den vispade grädden.
- Häll mousseblandningen i glas. Ställ i kylen minst 4 timmar.
Tidigt på festdagen
- Garnera med bär. Låt stå kallt fram till servering.
Här med smält vit choklad ovanpå istället för bär.