Menu

Marängsmörkräm (Swiss merengue buttercream)

Smaksätt marängsmörkrämen och du får en god tårtfyllning eller frosting till din cupcake. Fungerar även bra till att spackla tårtor med. Krämen upplevs inte lika söt som frosting med mycket florsocker i och har många valmöjlighet när det gäller smaksättning.

 • Använd helst riktigt smör då marängsmörkrämen håller formen bättre än margarin.
 • Lätt att göra mjölkfritt genom att byta till mjölkfritt margarin.
 • Lätt att göra laktosfri genom att byta till laktosfritt smör.
 • Smidigast att jobba med då krämen har rumstemperatur.
 • Kan användas som tårtfyllning, täcka tårtor med eller som frosting till muffins.
 • Skulle du få över så går det jättebra att frysa in. Vid fryst: Låt tina till rumstemperatur och vispa sedan upp den igen.

Osäker på hur mycket du behöver för att täcka en normalstor tårta. Jag gör alltid en stor sats och sedan delar jag upp krämen och smaksätter på olika sätt. Sedan fryser jag in det jag inte behöver. Skulle gissa att 4 äggvitor är lagom för att täcka en normalstor tårta. Du kan utelämna vaniljsockret om du önskar. Smaka av och känn efter vad du gillar.

Ingredienser

Äggvita Socker Smör Vaniljsocker
1 48g 63g ¼ tsk
2 94g 125g ½ tsk
3 144g 188g 1 tsk
4 191g (2 ¼ dl) 250g 2 tsk
5 234g (2 ¾ dl) 315g 2-3 tsk

Instruktioner

 1. Mät upp smöret och skär i små kuber och låt bli rumsvarmt.
 2. Vid smaksättning med choklad: hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen.
 3. Lägg äggvitor och socker i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla socker kristaller har smält(en temperatur på ca 65 grader) vispa med en handvisp mellan varven. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på skålen.
 4. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Tar ca 5-15 minuter beroende på mängden maräng. Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
 5. Sänk till medelhastighet och vispa sedan ner en kub i taget av smöret. Blir krämen grynig fortsätt vispa på samma hastighet i ett par minuter så förvandlas den allt som oftast till en jämn och luftig kräm. Skär sig smörkrämen kan det bero på att smörets temperatur inte är precis rätt. Är blandningen för varm ställer du in skålen i kylen en stund för att sedan vispa upp den igen. Om blandningen istället är för kall kan du värma den försiktigt över vattenbad och sedan vispa igen.
 6. Tillsätt vaniljsockret och eventuell smaksättning. Smaksättningen bör vara rumstempererad och tillsättas lite i taget.

Förslag på smaksättning:

 • Valfri smält choklad, valfri essens (t.ex. päronessens), valfri sylt, Nutella, Lemon curd, 1-2 tsk citronkoncentrat eller saft från ½ citron, puré (t.ex. sila mixade hallon). Tillsätt lite i taget tills du uppnått önskad smak.
 • Tillsätter du citron som smaksättning tillsätt det då i början med äggvitorna och sockret. Andra smaksättningar tillsätts sist  som till exempel choklad/nutella/lemoncurd/sylt/bär eller liknande. Smaka av tills du får smaken du vill ha.
 • Väljer du sylt som smaksättning rekommenderar jag att pressa sylten genom en sil och endast använda saften du får. Har märkt att med vissa smaksättningar ser krämen ut att skära sig men den smakar jättegott så då passar den bäst som tårtfyllning då den inte blir så snygg på cupcakes.
 • Lemon curd blandar sig riktigt bra med marängsmörkräm. Mums!

 

Du kanske också är intresserad av?

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *