Till valborg gjorde jag en kolacheesecake som blev mycket uppskattad! Så god så att jag även gjorde den till jobbet som en “gå-på-mammaledighets-fika”. Den räcker till ca 12-16 personer. Går bra att dela på hälften och göra i en mindre form eller dela upp smeten i 2 mindre formar.
Det är en glutenfri cheesecake där man kan variera bottnen efter tycke och smak. Glutenfria havredigestive eller kolakakor föreslagsvis. Receptet kommer ursprungligen från tidningen Bakat & Gott 3/2015.
Till glasyren använde jag 100g ljus Odense choklad och 50 g mörk 70% Fazer choklad. Båda hittar du i bakhyllan i mataffären. Ta den sortens choklad som du gillar och som passar din(a) allergi(er).
Botten
- 100 g smör eller margarin
- 200 g digestivekex (valfria kex/kakor)
- 2 msk strösocker
Fyllning
- 2 gelatinblad
- 1 dl mjölk
- 400 g färskost (exempelvis Philadelphiaost)
- 4 ägg
- 1 burk karamelliserad mjölk (ca 397g)
Glasyr
- 100 g ljus choklad
- 50 g mörk choklad
- 50 g smör eller margarin
- 2 tsk ljus sirap
Garnera
- med bär
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Jag använde över och undervärme.
- Botten: Smält smöret. Smula kexen, gärna i matberedare. Tillsätt socker och smält smör och blanda samman.
- Klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på en form, med löstagbar botten, som är 24 cm i diameter. Häll i smulorna och tryck ut till en jämn botten. Grädda i ca 10 minuter.
- Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm hälften av mjölken i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma mjölken. Häll i resten av mjölken. Vispa samman färskost och ägg. Tillsätt mjölk- och gelatinblandningen samt den karamelliserade mjölken till ägg- och ostblandningen. Blanda till en slät smet och häll i formen. Grädda i ca 45 minuter. Lägg över ugnsfolie om den börjar bli mörk innan den gräddats klart. Låt kallna.
- Glasyr: Smält samman all choklad, smör och sirap över hett vattenbad (eller med en chokladsmältningsmaskin) och häll glasyren över cheesecaken.
- Låt stelna och garnera med bär.
- Låt den gärna stå framme en timme innan servering.