Blåbärskaka med glass

Blåbärskaka

Har testat många recept på smulpaj men blivit besviken många gånger då ytan inte blivit krispig alls utan bara blivit platt. Den är glutenfria blåbärskakan(blåbärspajen) gör dig inte besviken. Med både blåbärssylt och färska blåbär får man även en rik smak av blåbär. Denna kaka är ännu godare dagen efter.

Tillägg 2015-08-27: Det går bra att skippa sylten och ta extra blåbär istället. Man kan också gör kakan på röda vinbär. Blir riktigt gott! Snåla inte med bären.
Tillägg 2017-05-10: Jag har hunnit baka den här pajen många gånger och blir lika nöjd varje gång. Gillar du mycket smuldeg ovanpå tar du och sparar mer deg och gör en tunnare botten. Det bästa med det här receptet att du kan styra det själv utefter dina önskemål. Blåbärssylten mäter jag inte upp utan jag brer på ett tunt lager som jag tycker är lagom. Tips är att ta blåbär och hallon som fyllning ovanpå blåbärssylten. Det är en riktigt mumsig kombination. Går också använda pajdegen till en äppelpaj.

Receptet kommer från tidningen Woman & Home EatingSmart 101 Gluten & Diary free recipes & ideas, sida 45 Winter/2014. Har ändrat lite i receptet för att passa mig.

Ingredienser

 • 150g mandelflagor
 • 300g glutenfritt mjöl (Använt Finax och Sempers)
 • 100g strösocker
 • en gnutta salt
 • 200g smör i tärningar (eller laktosfritt, mjölkfritt alternativ)
 • ca 100-200g blåbärssylt (originalreceptet är på 340g)
 • 125-150g färska blåbär

Gör så här

 1. Värm upp ugnen till 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en ugnstålig form ca 18×28 cm alternativt använd en rund pajform.
 2. Häll 100g av mandeln i en matberedare tillsammans med mjöl, socker och salt. Mixa tills mandlarna är fint malda. Tillsätt smöret och mixa till blandningen börjar hålla ihop.
 3. Spara 100g eller mer (beror på hur tjockt smultäcke du vill ha) av blandningen du just gjorde och häll resten i din förberedda form. Tryck ner och jämna till ytan. Bred ut blåbärssylten till en tjocklek du önskar. Jag tyckte ca 200g var lagom. Häll sedan över blåbären.
 4. Blanda för hand i resterande 50g mandel till blandningen som du sparade i förra momentet. Smula blandningen över blåbären.
 5. Baka i ugnen ca 40-50 min eller tills den fått en gyllene yta. Ta ut från ugnen och ställ för att svalna i formen.
 6. Använd bakplåtspappret för att lyfta upp kakan ur formen.
 7. Avnjut med vaniljsås, glass eller grädde. Mums!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *