Menu

Sockerpasta

I samband med 1000-tårtan testade jag på att göra sockerpasta till dekorationerna. Tårtan skulle vara fri från nötter och mandel så kunde inte köpa färdig sockerpasta då de oftast innehåller spår av nötter eller mandel. Marsipan kunde jag inte använda heller. Ni som följer mig här på bloggen vet att jag gillar att använda marshmallowsmassa istället.

Jag har länge velat testa göra sockerpasta så därför blev det så. Hittade ett recept som jag utgick från och resultatet blev fantastiskt bra. Den var lättarbetad och slät och den smakade gott, även om det var sött. 😉

Ingredienser

 • 1 msk gelatinpulver
 • 4 msk kallt vatten
 • 30 g kokosfett
 • 1 dl vit sirap
 • 700-1000g florsocker
 • 1 msk solrosolja
 • Valfritt: 5 g vanlijessens

Gör så här

 1. Sikta upp florsocker i en stor bunke. Detta för att undvika klumpar i den färdiga sockerpastan.
 2. Häll vattnet och gelatinet i en kastrull och låt gelatinet för svälla 5 minuter eller om det står annat på förpackningen till gelatinet.
 3. Ställ kastrullen på plattan och värm försiktigt tills gelatinet smält och inte är grynigt längre.
 4. Tillsätt kokosfett och låt det smälta. Låt sedan blandningen svalna lite.
 5. Ta ca 700 g florsocker och lägg över i en stor bunke. Häll över blandningen över florsocker. Tillsätt sirapen  och valfri smakessens och arbeta till en vit, smidig deg genom att tillsätta lite florsocker i taget. Inte säkert du behöver använda allt florsocker.
 6. Tillsätt oljan mot slutet för att på sockarpastan mer lättarbetad.
 7. När du är nöjd med degen smörj in den med lite olja och lägg i en plastpåse eller plastfilm och lägg i en tätslutande burk i rumstemperatur. Låt gärna den vila några timmar innan du använder den.

När du ska använda sockerpastan kan du använda florsocker på bakmattan om den är kletig. Mjuka upp den genom att knåda den innan du använder den. Mängden ovan räcker till att täcka minst en 16 centimeters tårta och till mycket dekorationer.

 

Du kanske också är intresserad av?

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *