Menu

Tårtbotten

Glutenfri tårtbotten

En fluffig och god tårtbotten som jag alltid använder när jag ska göra tårtor. Använder den även om jag ska göra dammsugare eller cake pops. Den kan smaksättas med rivet citronskal om man föredrar det. Endast fantasin som sätter gränser. 🙂

Ingredienser

  • Ägg
  • Socker
  • Glutenfri mjölmix
  • Potatismjöl
  • Vaniljsocker
  • Bakpulver

För att få en riktigt hög och luftig tårtbotten använd följande mått:
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 ägg + 1 tsk bakpulver + 2 tsk vaniljsocker
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 ägg + 1 tsk bakpulver + 3 tsk vanlijsocker
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 ägg + 1½ tsk bakpulver + 3 tsk vanlijsocker
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 ägg + 1½ tsk bakpulver + 3 tsk vanlijsocker
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 ägg + 2 tsk bakpulver + 4 tsk vanlijsocker
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 ägg 2 ½ tsk bakpulver + 4-5 tsk vanlijsocker

  1. Sätt ugnen på 175 grader. (150 grader vid varmluft)
  2. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i första glaset.
  3. Fyll upp med socker i glas 2 i samma nivå som äggen.
  4. Fyll glas 3 med hälften potatismjöl och resten mjöl. Fyll sedan i lite mer mjöl (om du gör glutenfri botten) så det sammanlagt blir lite mer mjöl än ägg.
  5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt ( 5-10 minuter beroende på visp)
  6. Blanda potatismjöl, mjöl, vaniljsocker och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda ner försiktigt. Skall du göra en chokladbotten ta då 1/3 kakao, 1/3 mjöl och 1/3 dl potatismjöl. Lite mer mjöl om det är en glutenfri botten.
  7. Pensla formen med olja eller margarin.
  8. Rita ut en cirkel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.
  9. Grädda kakan enligt:
    20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg.
  10. Känn på kakan när du tror att den är färdig med en sticka för att se så den inte är kladdig längre.
  11. Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan bottnen sjunka ihop.
  12. Låt bottnen stå och svalna en stund.

Tips

  • Tycker du det är svårt att skära tårbottnen går det lättare att skära när den är halvfrusen.
  • IKEA har ett tårtdekorationsset för 49 kr som innehåller en dekorationskam, en tårtdelare, 2 spritspåsar och 6 spritsmunstycken. Tårtdelaren använder jag flitigt då det blir så mycket enklare att dela en tårtbotten.

 

Tags: , , , ,

16 thoughts on “Tårtbotten”

  1. Elisabeth says:

    hej mycket god tårtbotten 🙂
    jag använde mixwells mjölmix, den blev inte så hög som jag trodde men lagom till 2 st fyllningar så tack för ett bra recept.
    Jag hade päronfluff på ena lagret och limefluff på det andra. den blev inte så söt som tårtor har en tendens till att bli när man har sylt och marsankräm i.

  2. Madde says:

    Hej, nu har jag gjort receptettvå gånger och min tårtbotten sjunker bara ihop och blir hård och ihålig. Vad gör jag för fel?
    Jag använder en egengjord mjölmix (potatismjöl, durra, rismjöl), kan det vara där felet ligger? Vilken mjölmix använder du?

    1. Susanne says:

      Hej Madde, ja det kan bero på mjölmixen. Har testat med olika mjölsorter och jag tycker jag får bäst resultat med Semper Fin mix eller Semper lågproteinmix. Tål man inte vetestärkelse tar jag Semper fin mix. Vill man inte använda färdiga mixer är enbart potatismjöl bra. Den blir inte lika saftig som med mixerna men mycket god ändå.

  3. Hanna says:

    Jättebra recept, smart och lätt förklaring, lätt att göra. Dessutom riktigt hög fin tårta. Tack!!!

  4. Bernt says:

    Gudars vad enkelt och vad bra det blev, Tack!

    I morgon ska det bli dammsugare…

    1. Susanne says:

      Vad kul att det blev bra Bernt!

  5. Mimi says:

    Hej och tack för ett räddande bästa-jag-provat tårtbotten recept!!
    Jag kommer att göra denna jämt från och med nu! TACK igen!!!!

    1. Susanne says:

      Åh vad kul att höra Mimi! Vad hade du för mumsigt inuti tårtan?

  6. Jennie says:

    En liten fråga som jag kom på.
    Vågar jag göra färdigt tårtan med fyllning och allt dagen innan nu när jag gjort den på gf-mjöl?

    1. Susanne says:

      Förlåt för sent svar Jennie. Det går jättebra att fylla tårtan 1 eller 2 dagar innan den ska ätas.
      /Susanne

  7. Jennie says:

    TACK! för ett superbra recept. Har varit så nervös då jag för första gången behöver baka min egna glutenfria tårta men det gick superbra =D
    Jag använde Sempers gfmjöl Mix och det blev en fin luftig kaka som kommer bli supersmarrig.

    1. Susanne says:

      Vad kul att höra Jennie! Berätta gärna hur tårtan blev sen och hur den smakade!
      Hälsningar Suasnne

  8. Jenni says:

    Hur mkt mjölmix ska det vara? En förpakning man köper i butiken då eller?

    1. Susanne says:

      Hej Jenni. Mängden mjölmix bestäms efter hur många ägg du har. Knäck äggen(kolla guiden ovan hur många ägg som behövs till en viss form) i ett glas, häll upp socker i nästa glas i samma nivå som äggen och sedan i tredje fyller du upp med potatismjöl, mjölmix, bakpulver och vaniljsocker. Se fördelningen i beskrivningen ovan. Tårtbottnen blir superfin. Lycka till!

  9. emilia. says:

    hejsan, BÄSTA receptet alltså! fick en så fin och hög kaka att jag fick till fyra lager till min födeledagstårta!
    tack för välskrivna beskrivningar 😀

    1. Susanne says:

      Vad roligt att höra Emilia! Grattis i efterskott! 🙂 Vad hade du för god fyllning?
      /Susanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *