Glutenfria gifflar
Letade och letade, och så letade jag lite till efter ett glutenfritt recept på glutenfria vaniljgifflar. Hittade inget. Fick då ta ett recept för matgifflar och ändra mängden salt och socker för att passa till en söt fyllning. Hittade recept på fyllning med vit choklad och Philadelphiaost. Mums, vad god den är! Gifflarna blev fluffiga och mycket goda! Nästa gång tänker jag ha vaniljkräm(marsankräm) i dem.
16st fick jag ut av receptet nedan
Ingredienser
1dl mjölk
1dl kokhett vatten
25g smält smör
25g jäst
4-5dl mjöl (+ lite till utbakningen)
2msk socker
1 krm salt
1/2 msk fiberhusk
1 ägg till pensling
Förslag på fyllning
100g Philadelphiaost
100g vit choklad
1/2dl florsocker
Färska hallon (ca 2 i varje giffel)
Garnering
ca 50g vit choklad
1/2 msk rapsolja
Florsocker
- Blanda ihop mjölk, vatten, smör, socker och salt.
- Kontrollera att det inte är varmare än 37 grader, och smula sedan ner jästen.
- Rör om till jästen löst sig och tillsätt fiberhusk. Låt vila 5-10 minuter.
- Blanda sedan i mjölet och arbeta ihop degen ordentligt. Jag arbetade ihop min för hand i en bunke.
- Låt degen jäsa 15-30min under bakduk.
- Dags att göra fyllningen. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något. Rör ner Philadelphiaost och florsocker.
- Dela degen i 2 delar och kavla sedan ut varje del till ca 25cm i diameter. Skär så att du får 8 “tårtbitar”.
- Lägg en klick fyllning där biten är som störst och 2 hallon och rulla sedan ihop.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Gör likadant med alla bitarna, så det blir 8 gifflar. - Sätt på ugnen på 225 grader. (Använde över och undervärme i min varmluftsugn)
- Låt gifflarna jäsa på plåten i ca 30 minuter och pensla sedan med ägg.
Grädda sedan mitt i ugnen, i ca 8-10 minuter.
Vill man lyxa till det kan man smälta choklad över vattenbad och röra ner rapsolja. Ringla sedan chokladen över gifflarna. Sikta över florsocker. Ska du frysa dem vänta med chokladen till serveringsdags.