Fantastisk god glutenfri banankaka som används som tårtbotten. Användes i följande tårta. Receptet kommer från Linda Lomelinos bok Lomelinos tårtor. I hennes recept ska det vara kolasås i smeten men det har jag skippat. Passar bra att göra laktosfri. Gjorde en liten minibakelse av samma tårtbotten med laktosfri grädde.
Ingredienser
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
2 ägg, stora
6 dl glutenfri mjölmix (Jag använde Semper Fin Mix då jag även gjorde den laktosfri)
1 tsk bikarbonat
2 bananer, stora
2,5 dl mjölk
Sätt ugnen på 160 grader
Smöra och mjöla två bakformar á 15 centimeter i diameter eller en stor och en liten. Den lilla kan du frysa in eller använda till att göra en extra minitårta.
Vispa muscovadosocker, strösocker och smör ljust och pösigt.
Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner i smeten.
Mosa bananerna och blanda med mjölken. Rör ner detta i smeten och vänd samman till en slät smet.
Fördela smeten jämnt i bakformarna. Grädda bottnarna i 60-65 minuter i mitten av ugnen.