Påminner väldigt mycket om receptet som finns här. Har förbättrat receptet lite bland annat genom att tillsätta rapsolja. Man kan istället använda smält smör. Har även minskat ner på mängden vaniljsocker. Det blir en luftig och god tårtbotten som håller sig saftig i flera dagar. Använder den även om jag ska göra dammsugare eller cake pops. Den kan smaksättas med rivet citronskal om man föredrar det. Eller med strössel. 🙂
Jag föredrar att använda Semper Mix men andra mixer går också bra. För mjölkfritt/laktosfritt använd Semper Fin Mix.
Ingredienser
- Ägg
- Socker
- Glutenfri mjölmix
- Potatismjöl
- Vaniljsocker
- Bakpulver
- Rapsolja (alternativt: smält smör eller annan smaklös matolja)
För att få en riktigt hög och luftig tårtbotten använd följande mått:
Till en form på 15 cm i diameter:
• 2 ägg + 1 tsk bakpulver + 1 tsk vaniljsocker + 1 msk smör el rapsolja
Till en form på 18 cm i diameter:
• 3 ägg + 1 tsk bakpulver + 1 tsk vanlijsocker + 1 msk smör el rapsolja
Till en form på 20 cm i diameter:
• 4 ägg + 1½ tsk bakpulver + 2 tsk vanlijsocker + 2 msk smör el rapsolja
Till en form på 24 cm i diameter:
• 5 ägg + 1½ tsk bakpulver + 2 tsk vanlijsocker + 30 g smör 2-3 msk rapsolja
Till en form på 26 cm i diameter:
• 6 ägg + 2 tsk bakpulver +3 tsk vanlijsocker 35 g smör el 3 msk rapsolja
Till en form på 30 cm i diameter:
• 7-8 ägg 2 ½ tsk bakpulver + 4 tsk vanlijsocker 50 g smör el 4 msk rapsolja
- Sätt ugnen på 175 grader. (150 grader vid varmluft)
- Pensla eller smörj formen med olja eller margarin så att bakplåtspappret fäster.
- Rita ut en cirkel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Smörj den så släpper botten bra sedan. Klipp eventuellt ut remsor och klä kanten om du räknar med en hög tårtbotten. Tänk på att kakan kan höja sig rejält så ta till på höjden.
- Mjöla bottnen och eventuellt sidorna med potatismjöl eller mjöl.
- Smält smöret (om du valt smör och inte rapsolja).
- Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i första glaset.
- I glas nr 2 fyller du upp med lika mycket socker till samma nivå som äggen.
- I glas nr 3 fyller du i 1/3 av glaset med potatismjöl fyll upp med glutenfritt mjöl men fyll lite över ägg och sockernivån. Drygt 1/2 cm ovan (om du använder glutenfritt mjöl).
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt ( 5-10 minuter beroende på visp). Om äggen är rumsvarma så får du en bättre volym.
- Blanda potatismjöl, mjöl, vaniljsocker och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda ner försiktigt. Ska du göra en chokladbotten ta då 1/3 kakao, 1/3 mjöl och 1/3 dl potatismjöl. Lite mer mjöl om det är en glutenfri botten.
- Tillsätt oljan eller smält smöret. Vänd runt försiktigt så allt är blandat.
- Grädda tills kakan är torr genom att prova med en sticka. Tillagnings tiden varierar från ugn till ugn och om du har varmlufts ugn men detta är en riktlinje. Lägg på tid om du har flera formar inne samtidigt.
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. - Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan bottnen sjunka ihop.
- Låt bottnen stå och svalna en stund.
Tips
- Tycker du det är svårt att skära tårbottnen går det lättare att skära när den är halvfrusen.
- IKEA har ett tårtdekorationsset för 49 kr som innehåller en dekorationskam, en tårtdelare, 2 spritspåsar och 6 spritsmunstycken. Tårtdelaren använder jag flitigt då det blir så mycket enklare att dela en tårtbotten.
Tack för din sida!
Blir otroligt sugen att prova dina recept. Tack för bra sida!
Klockrent! Aldrig fått till en så hög och fin tårtbotten tidigare. Följde receptet för 24 cm, men formen jag hade var bara 22 cm så det blev några trevliga muffins av resterna.
Vilken otroligt bra sida! Massor av underbara recept som man vill testa på en gång 😀