Menu

Doptårta till Smilla

Fick en tårtbeställning på en liten tårta till ett dop. Tårtan skulle vara fri från gluten, mjölk och sojaprotein. Bestämde mig för att låta smakerna hallon och choklad dominera tårtan. Tårtan täcktes med MMF(marshmallowsfondant) och dekorationer gjorde jag av en mix av marsipan och MMF.

Till botten blev det en chokladbotten. Det är en riktigt god tårtbotten enligt Roy Fares recept. I originalreceptet ska smeten fördelas i 3 springformar på 22cm vardera. Så många formar har inte jag i den storleken så jag fördelade smeten i 2 st 15cm formar och en 20 cm. Jag använde Finax lågproteinmix och vatten som vätska och då blev bottnarna väldigt toppiga. Vet ej om det hade med mjölmixen att  göra eller något annat. Lika god blev den iallafall som annars!

Till fyllning blev det marängsmörkräm gjord på mjölkfritt margarin. Jag gjorde jag en sats på 5 äggvitor. Det räckte till rikligt med fyllning till en 15cm tårta samt spackling utanpå. Ska man inte täcka tårtan med marsipan eller mmf utan vill ha ett laget smaksatt marängsmörkräm på utsidan skulle jag gjort en större sats.

Jag delade satsen och smaksatte hälften med hallonpure och andra hälften med smält choklad. 100-150g choklad kan vara lagom till hälften av en sats på 5 äggvitor. 80-100g hallon(innan de mixas) kan vara lagom. Hallonen mixar jag och pressar sedan genom en sil för att få en puré. Sedan smaksätter jag marängsmörkrämen med lite puré i taget tills jag ha fått den smaken jag vill ha. Samma gäller med när jag smaksätter med choklad. Jag smälter chokladen och låter den stå en liten stund så den blir mer ljummen. Sedan smaksätter jag marängsmörkrämen tills jag fått smaken jag vill ha.

Gjorde en liten minitårta av topparna jag skar av för att testa smakerna. Oj oj, vilken god tårta! Den fick tummen upp av alla familjemedlemmar. Beställaren meddelar att de var supernöjda och att den smakade fantastiskt.

 

Du kanske också är intresserad av?

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *