Muffins är oftast godast samma dag de görs. Om de sparas någon dag värm upp dem i ugn 5-10 minuter i 150 grader eller i mikro på hög effekt i 20-30 sekunder. Muffins går superbra att frysa. Tina dem i rumstemperatur i 2-3 timmar.
De här muffinsen är fantastiskt goda! Gör sig bra till vilken frosting som helst.
Ingredienser (räcker till ca 12 st normalstora eller ca 50 minimuffins)
- 100g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 1/2 dl mjölmix
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 dl mjölk (alternativt laktosfri mjölk, vatten, mjölkfri dryck, ris/havre/soja-dryck)
- Valfritt: Rivet skal från 1 citron och/eller hackad choklad
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn)
- Rör smör och socker så det är smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Valfritt: Tillsätt rivet citronskal.
- Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Sikna ner mjölblandningen och tillsätt mjölken. Rör så att allt blandas. Valfritt: tillsätt hackad choklad
- Fördela smeten i 12 formar. Fyll formarna till hälften eller lite mer. Ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar så håller de formen bättre.
- Grädda i ugn i 15-20 minuter. Känn efter med en provsticka. För minimuffins grädda dem i ca 7-10 min.
- Låt muffinsen svalna