En fantastiskt god glutenfri sockerkaka med smak av kanel!
Receptet kommer från Tidningen Hembakat nr 5 2014.
För mjölkfritt: Jag har bakat med Carlshamn Mejeriers Soyghurt och Finax lågprotein mix och resultatet blev jättebra!
Du behöver:
- 100 g smör (Alternativ: laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin)
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl filmjölk (Alternativ: ersättningsprodukt som till exempel sojayoghurt)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ½ tsk bikarbonat
- 3 dl glutenfri mix (gärna Semper mix)
Fyllning
- 1 msk mald kanel
- ¾ dl strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
- Tillsätt filmjölk(alt. ersättningsprodukt).
- Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat.
- Tillsätt mjölblandning och blanda ihop allt till en slät smet.
- Häll en tredjedel av smeten i en smord och bröad eller mjölad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
- Blanda kanel och socker.
- Strö över en tredjedel av blandningen i formen.
- Häll över en hälften av smeten som är kvar i bunken.
- Pudra på hälften av kanel och sockerblandningen.
Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel och sockerblandningen. - Grädda kakan längst ner i ugnen i 40-45 min.
Låt den svalna i formen innan du tar upp den.