Menu

Chocolate Raspberry Mousse Cake

Min födelsedagstårta i år bestod av en glutenfri browniebotten med chokladmousse, hallonmousse och vaniljmousse, ganache, färska hallon och riven choklad. Åh så god den var! Men…var beredd på en stoooor tårta om du inte delar upp det i flera små formar. Bra att vet är att jag har översatt receptet från amerikanska mått mätt därav de udda måtten. Använder man en 24 cm form blir tårtan ca 8-10 cm hög. Originalreceptet hittar du här.

Tårtan kan varieras i det oändliga. Till exempel använd browniebotten och endast EN mousse. Skippa ganachen om du vill och dekorera med endast bär. Byt ut hallonen mot jordgubbar och gör en jordgubbsmousse istället.

Jag har använt Semper Mix och Callebaut chokladknappar (mjölkchoklad 33,6%). Det är en fin mjölkchokladsmak men det bästa är att de är glutenfria och nötfria.

Browniebotten

En mycket god browniebotten som kan användas som bas i många recept. En sats i en 24 cm form ger en ca 3 cm hög botten. Vill man ha en tunnare botten kan smeten fördelas i flera mindre formar istället. Till exempel 20cm + 15cm.

Ingredienser

 • 95 g mjölmix
 • 70 g kakao
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 115g osaltat smör
 • 230 g strösocker
 • 2 stora ägg, rumsvarma
 • 2 tsk vaniljextrakt (flytande)
 1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn).
 2.  Smöra och mjöla bottnen på 2 springform, 24 cm i diameter. (eller andra valfria formar). Vet du med dig att det kakor lätt fastnar i botten lägg då en bit bakplåtspapper i botten istället för att mjöla.
 3. Vispa (med handvisp) samman mjöl, kakao, salt och bakpulver i en mindre skål. Sätt åt sidan.
 4. Dela smöret i fyrkanter och lägg dem i en mellanstor kastrull på medelvärme. Rör emellanåt medan smöret smälter. Låt inte smöret börja koka. När smöret smält, rör i sockret tills det blivit smält. Obs, sockret kommer inte smälta helt och det är helt i sin ordning. Huvudsaken är att du har en jämn blandning av socker och smör utan klumpar. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
 5. Nu när det svalnat tillsätter du äggen, ett i taget och vispar väl (med handvisp) mellan äggen. Blandningen är grynig från början men när man tillsätter äggen blir den blank och slät.
 6. Vispa i vaniljextraktet.
 7. Och slutligen, rör i de torra ingredienserna med en slickepott.
 8. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20-24 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade. Stickan ska endast ha några enstaka fuktiga smulor på sig.
 9. Låt den svalna helt innan du häller på dina mousselager.

Chokladmousse

Ingredienser

 • 255 g valfri choklad, knappar eller hackad (Jag använde mjölkchokladknappar)
 • 1,8 dl + 2,3 dl vispgrädde
 • En nypa salt
 • 2 tsk gelatinpulver
 • 2 msk vatten

Hallonmousse

Ingredienser

 • 125g + 65g färska hallon
 • 250 g vit choklad, knappar eller hackad
 • 1,2 dl + 2,3 dl vispgrädde
 • En nypa salt
 • 2 tsk gelatinpulver
 • 2 msk vatten
 • Rosa färg, valfritt

Vaniljmousse

Ingredienser

 • 250 g vit choklad, knappar eller hackad
 • 1,2 dl + 2,3 dl vispgrädde
 • 4 msk honung
 • En nypa salt
 • 2 tsk gelatinpulver
 • 2 msk vatten
 • 2 tsk vaniljextrakt, flytande

Så här gör du mousselagren

Tips för att det ska gå så smidigt som möjligt är att påbörja nästa lager mousse medan föregående lager svalnar i kylen.

 1. Förbered en form med avtagbara kanter (lämpligtvis den du gjorde browniebottnen i). Lägg en tårtbricka (guldbricka eller bakplåtspapper) i botten på formen. Flytta försiktigt över browniebottnen. För att få fina jämna kanter rekommenderas att använda en plastremsa runt innerkanten på formen. Finns att köpa på nätet i bakbutiker men man kan också klippa till overhead-plast. Aluminiumfolie eller vaxat bakplåtspapper kan också fungera. Se till att ändarna går omlott så att inte smeten rinner ut.
 2. Förbered chokladmoussen.
  • Lägg hackad choklad, salt och 1,8 dl grädde i en microsäker skål. Kör 30 sekunder i taget i micron och rör om mellan varje 30 sek tills chokladen har smält och blandningen är slät. Häll det i en större skål och låt svalna till rumstemperatur. Rör om lite då och då.
  • Medan du väntar på att chokladen ska svalna förbereder du gelatinet. Vispa för hand gelatin och vatten i en liten skål och sätt åt sidan för att låta gelatinet absorbera vattnet. När chokladen har nått rumstemperatur kör du skålen med gelatin i micron i 15 sekunder tills det har smält. Vispa(för hand) ihop gelatinet med chokladen.
  • Vispa den resterande grädden tills den bildar fasta toppar. Vik ner hälften av den vispade grädden i chokladen och när den är blandad med chokladen viker du försiktigt ner resten av den vispade grädden. Lägg ut moussen på din browniebotten och jämna till. Sätt in i kylskåp 15-30 minuter tills moussen har börjat sätta sig tillräckligt för att du ska kunna lägga på nästa lager mousse.
 3. Förbered hallonmoussen.
  • Gör en snabb puré genom att mixa 65g färska hallon. Sila sedan genom en sil för att få bort kärnorna. Mät ut 0,6 dl av purén. För mig blev det ganska exakt den mängden pure.
  • Lägg vit hackad choklad, hallonpuré, salt och 1,2 dl grädde i en microsäker skål. Gör sedan på samma sätt som du gjorde med chokladmoussen. (Smält i micron, förbered gelatinet, blanda ihop choklad och gelatin, vispa grädde och vik i den i 2 omgångar). I slutet kan du blanda i ett par droppar rosa färg till moussen för att förstärka den rosa färgen. Blanda i resterande hallon i smeten och häll ut moussen över chokladmoussen. Jämna till och ställ in i kylen 15-30 minuter.
 4. Förbered vaniljmoussen.
  • Lägg vit hackad choklad, honung, salt och 1,2 dl grädde i en microsäker skål. Gör sedan på samma sätt som du gjorde med chokladmoussen. (Smält i micron, förbered gelatinet, blanda ihop choklad och gelatin, vispa grädde och vik i den i 2 omgångar). Sist rör du i vaniljextraktet och häller ut moussen över hallonmoussen. Jämna till och ställ i kylen minst 4 timmar (gärna över natten) för att mousserna ska sätta sig ordentligt innan du häller på chokladganache.

Chokladganache

 • 115 g hackad choklad av valfri sort
 • 1-1,2 dl grädde
 • 150 g hallon
 • Choklad som dekoration (valfritt)

Så här gör du klart tårtan

Nu när tårtan har fått vila minst 4 timmar är det dags att förbereda den för servering. Ta bort sidorna på formen och ta bort remsan du använt runt tårtan. Överför tårtan till ett serveringsfat.

Förbered chokladganache

 1. Gör en snabb chokladganache genom att lägga hackad choklad i en liten skål. I en kastrull häller du grädden och värmer upp tills den precis börjar bubbla lite. Häll den varma grädden över chokladen lite i taget och rör försiktigt till chokladen smält och du har en smidig jämn smet. Hur tjock ganache du vill ha kan du styra med hur mycket grädde du häller på.
 2. Häll ganache över toppen av tårtan och använd en spatel eller slickepott för att ”peta” ner ganachen lite försiktigt där man önskar att det ska rinna ner. Det gör inget om ytan inte är slät uppe på tårtan för den ska du täcka med bär sedan.

Lägg på de färska hallonen (eller andra valfria bär) och riv choklad över. Kyl nu tårtan igen så att ganachen stelnar.

För bästa smak och textur låt tårtan stå framme ca 15-30 minuter innan servering. Tårtan kan förvaras i kylskåp upp till en vecka om den är väl försluten.

Du kanske också är intresserad av?

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *