Fantastisk god glutenfri banankaka som används som tårtbotten. Användes i följande tårta. Receptet kommer från Linda Lomelinos bok Lomelinos tårtor. I hennes recept ska det vara kolasås i smeten men det har jag skippat. Passar bra att göra laktosfri. Gjorde en liten minibakelse av samma tårtbotten med laktosfri grädde.
Ingredienser
- 2 dl ljust muscovadosocker
- 2 dl strösocker
- 100 g smör, rumstempererat
- 2 ägg, stora
- 6 dl glutenfri mjölmix (Jag använde Semper Fin Mix då jag även gjorde den laktosfri)
- 1 tsk bikarbonat
- 2 bananer, stora
- 2,5 dl mjölk
- Sätt ugnen på 160 grader
- Smöra och mjöla två bakformar á 15 centimeter i diameter eller en stor och en liten. Den lilla kan du frysa in eller använda till att göra en extra minitårta.
- Vispa muscovadosocker, strösocker och smör ljust och pösigt.
- Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
- Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner i smeten.
- Mosa bananerna och blanda med mjölken. Rör ner detta i smeten och vänd samman till en slät smet.
- Fördela smeten jämnt i bakformarna. Grädda bottnarna i 60-65 minuter i mitten av ugnen.