Supergod curd med smak av jordgubb och lime som passar superbra i tårta. Receptet hittade jag här. Satsen nedan räckte till ett tunt lager i en stor rektangulär tårta. Se tårtan här.
Ska curden användas för att smaksätta marängsmörkräm rekommenderar jag att man kokar upp puren efter man har tillsatt limeskal och saft och sedan silar bort limeskalet innan man tillsätter socker, smör och uppvispat ägg. Då får man en slätare kräm att dekorera tårtan med.
Kan enkelt göras laktosfri eller mjölkfri.
Ingredienser
- 5 dl jordgubbar, ca 250 g
- 1 lime (saft + skal)
- 2 dl strösocker
- 50 gram smör, osaltat
- 2 ägg
Gör så här
- Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5–10 minuter tills de blir mjuka. Mosa bären med baksidan av en slev.
- Passera bären genom en sil och samla upp purén i en skål.
- Tillsätt limeskal och limesaft.
- Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör i tärningar och uppvispat ägg.
- Rör om tills alla ingredienser är väl blandade. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar ca 20–30 minuter.
- Ska du använda curden den närmaste veckan häller du den i en burk med lock.
Vill du spara den längre häller du curden i varma, steriliserade små burkar. Håller i ca 3 veckor.